Świeże drożdże wymieszać z dodatkiem cukru, zalać ciepłą wodą, odstawić na 6-7 minut. Mąkę przesiej i dodaj do niej sól. Do mąki wlej małym strumieniem mieszankę drożdżową i 20 ml oleju słonecznikowego – zagnieć ciasto.
Gdyby w cieście pojawiły się grudki, dodaj jeszcze 20 ml oleju. Ciasto należy wyrabiać przez 10 minut. W rezultacie powinno być miękkie i mieć lekko lepką konsystencję. Odłóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut.
W tym czasie zrób farsz. Drobno posiekaną cebulę przesmaż na maśle do miękkości. Wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka rozdrobnij w blenderze.
Do kurczaka dodaj przesmażoną cebulę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Nadzienie musi ostygnąć. Po upływie 40 minut posmaruj ręce odrobiną oleju i wyrabiaj ciasto.
Comments are closed.