Namocz 4 kromki chleba w 100 ml mleka i odstaw na około 10 minut. Obierz i drobno posiekaj 2 cebule oraz 1 małą marchewkę. W dużej misce wymieszaj 750 gramów mięsa mielonego, namoczony chleb (wyciśnięty z mleka), posiekane cebule, marchewkę oraz 1 jajko. Dopraw solą, pieprzem i papryką do smaku. Nasmaruj formę do pieczenia olejem roślinnym i przełóż do niej przygotowaną masę mięsną.
Zrób wcięcia w mięsie. W misce wymieszaj 5-7 ząbków czosnku (drobno posiekanych), 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 7 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru oraz przyprawy (pieprz czarny, papryka, kolendra, bazylia) do smaku. Obierz i pokrój 1000-1300 gramów ziemniaków na kawałki. Dodaj ziemniaki do miski z przygotowanym sosem i wszystko dobrze wymieszaj.
Nasmaruj formę do pieczenia olejem roślinnym i przełóż do niej ziemniaki z sosem. Przykryj folią aluminiową. Piecz mięso w temperaturze 180°C przez 40 minut. Piecz ziemniaki w temperaturze 200°C przez 50-60 minut, a następnie usuń folię i piecz na górnej półce przez kolejne 10 minut, aby uzyskać złocisty kolor.
Comments are closed.