Najlepsze są na 2-3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją. Placki przełożone masami miękną. Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu 😉
Wymiary blaszki: 24×29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3 x 20 minut
fot. https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com
Ciasto:
Masa 1:
Masa 2:
fot. https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com
Przesiewamy mąkę z sodą.
W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem.
Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto.
Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.
Każda z części wałkujemy na placek 24×29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny.
Z podanych składników gotujemy budyń.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej 🙂
Comments are closed.