Mleczna kanapka – pyszne ciasto szybkie w wykonaniu. Ten słodki deser pokochają nie tylko najmłodsi.

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo żółtka, miksując na niewielkich obrotach. Podobnie, partiami dodawaj cukier i obydwa rodzaje mąki, które wcześniej przesiej przez sito.

Dolej także olej i wsyp kakao. Wyrobione ciasto powinno pod koniec przypominać ciemnoczekoladowy budyń. Jeśli nie jest na tyle ciemne dodawaj kakao, aż osiągniesz właściwy kolor.

Przygotowaną wcześniej blaszkę do pieczenia, o wymiarach 23 cm na 23 cm, wysmaruj masłem. Przelej na nią ciasto i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni.

Przed zbliżającym się końcem przewidzianego czasu pieczenia sprawdź ciasto wykałaczką. Jak będzie sucha to znaczy, że ciasto jest już gotowe.

Krem

Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier. Całość podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Wyłącz i odstaw na bok. Teraz w osobnym naczyniu utrzyj masło z mlekiem w proszku, a następnie połącz całość ze schłodzonym już nieco, osłodzonym mlekiem.

Chłodny już biszkopt przetnij na pół. Na pierwszej części rozsmaruj kremową masę i przykryj ją kolejną warstwą ciasta.

W dalszej kolejności roztop na maleńkim ogniu czekoladę i masło na polewę. Udekoruj nią wierzch ciasta i gotowe!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!