Mleczny biszkopt – tajemnica tego ciasta tkwi w jednym szczególe. Dzięki niemu ciasto wychodzi puszyste i smaczne.

Biszkopt – to raczej kapryśne ciasto, które wymaga umiejętności i staranności. Dziś pomogę Ci przygotować puszyste, wysokie i smaczne ciasto biszkoptowe.

SKŁADNIKI

  • 120 g mleka
  • 60 g masła
  • 165 g mąki
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 165 g cukru
  • 3 jajka
  • 10 g cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i połóż dno odłączanej formy na papierze pergaminowym.

2. Wymieszaj i przesianą dwukrotnie mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3. Połącz mleko i masło. Umieść składniki w rondlu i powoli podgrzewaj, aż masło się rozpuści.

4. W misce cukier, cukier waniliowy i jajka ubijaj przez około 1 minutę, aż pojawi się gęsta piana.

5. W trzech etapach dodaj mąkę do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie łopatką.

6. Ponownie podgrzej mleko z masłem, aż się zagotuje. Połącz gorące mleko i ciasto w dwóch etapach.

7. Umieść masę w formie wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!