Biszkopt – to raczej kapryśne ciasto, które wymaga umiejętności i staranności. Dziś pomogę Ci przygotować puszyste, wysokie i smaczne ciasto biszkoptowe.
1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i połóż dno odłączanej formy na papierze pergaminowym.
2. Wymieszaj i przesianą dwukrotnie mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. Połącz mleko i masło. Umieść składniki w rondlu i powoli podgrzewaj, aż masło się rozpuści.
4. W misce cukier, cukier waniliowy i jajka ubijaj przez około 1 minutę, aż pojawi się gęsta piana.
5. W trzech etapach dodaj mąkę do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie łopatką.
6. Ponownie podgrzej mleko z masłem, aż się zagotuje. Połącz gorące mleko i ciasto w dwóch etapach.
7. Umieść masę w formie wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowe!
Comments are closed.