Idealnym rozwiązaniem na lato są desery cytrusowe lub jagodowe, lekko kwaśne . Ponadto większość z nich jest przygotowywana bardzo łatwo i można je jeść w dowolnej ilości. Szczególne miejsce w moim menu letnim zajmują musy.
Mus cytrynowy to orzeźwiający lekki deser na bazie twarogu i skórki cytryny. Nie jest zbyt kwaśny, ma delikatną kremową konsystencję i przyjemny aromat. Koniecznie musisz go spróbować!
Mus cytrynowy – Przygotowanie:
Rozpuść żelatynę w misce według instrukcji na opakowaniu. Z połowy cytryny zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Oddziel białko od żółtka. Dodaj do żółtka cukier, 50 g twarogu i skórkę z cytryny. Wymieszaj i umieść w rondlu na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj żelatynę do przygotowanej masy i wymieszaj. Resztę twarogu wymieszaj blenderem i dodaj do galaretowatej masy. Ubij białko ze szczyptą soli oddzielnie i połącz z masą twarogową. Wymieszaj wszystko.
Comments are closed.