Bardzo popularne są przepisy z cukinią nadziewaną mięsem mielonym… i tylko mięsem niestety. Dlatego dziś przedstawiam Ci alternatywę dla tego nudnego dania.
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i przetnij na pół. Usuń miazgę, pozostawiając na krawędziach do 1 cm miazgi wraz ze skórą.
Nasmaruj przygotowane połówki cukinii oliwą z oliwek, włóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 ° C.
Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę miazgę z cukinii. Smaż jeszcze 7 minut.
Osobno usmaż mięso mielone, aż będzie gotowe. Następnie dodaj zawartość drugiej patelni i wymieszaj.
Posiekaj zioła, zetrzyj ser. Dodaj je do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem.
Wypełnij połówki pieczonej cukinii farszem. Rozłóż na blasze do pieczenia, posmarowanej oliwą lub pokrytej folią. Udekoruj cienkimi plasterkami pomidorów, posól i pieprz.
Piecz przez 20–25 minut w 180 ° C
Comments are closed.