Jeśli nadal uważasz, że daniami z cukinii nie zaskoczysz już nikogo, nadszedł czas, abyś zapoznała się z tym nowym przepisem. Ale przepis ten nie bazuje na warzywie cukinii a jej kwiatach!
W Turcji i we Włoszech są one sprzedawane na rynku i w supermarketach. Kwiaty są smażone w cieście, pieczone i oczywiście też nadziewane.
Nadziewane kwiaty cukinii wyglądają niesamowicie piękne i są bardzo smaczne. Dzisiaj nauczę Cię gotować to niesamowite danie!
Umyj kwiaty pod bieżącą wodą. Wyjmij słupki i pręciki.
Przepłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie.Pomidory zetrzyj na grubej tarce. Cebulę, czosnek i zioła poszatkuj.
Wymieszaj ryż, warzywa, zioła, przyprawy,1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju roślinnego i sok z połowy cytryny. Posól nadzienie i odstaw na chwilę, aby płyn został wchłonięty.
Dokładnie wymieszaj rękoma nadzienie, ostrożnie wypełnij nim kwiaty i zamknij płatki.
Na dno patelni z grubym dnem wlej kilka łyżek oleju roślinnego, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę i sok z połowy cytryny. Ostrożnie ułóż kwiaty na patelni.
Zalej wszystko ostrożnie wodą i lekko posól. Przykryj i włącz ogień. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki. Podawaj z sosem śmietanowym. Smacznego!
Nie zapomnij udostępnić ten ciekawy przepis znajomym w mediach społecznościowych!
Comments are closed.