Pyszne nadziewane papryki z tajemnicą w środku. Smak mile zaskoczył mnie i gości

Nadziewane papryki są znanym i ulubionym daniem. Przygotowuje się trochę dłużej niż zwykły obiad, ale ich obłędny smak sprawia, że nie ​​żałujesz włożonego w przygotowania wysiłku.

W klasycznej wersji przepisu papryka jest nadziewana mieszanką mielonego mięsa i ryżu. Dziś proponuje Ci coś zupełnie nowego, uzyskasz jeszcze bardziej bogaty smak, wyraźny aromat i soczystą teksturę.

Sekretem tego przepisu jest dodanie posiekanych, świeżych pomidorów i dużej ilości ziół. Papryki są miękkie, pachnące i podane w niezwykle smacznym sosie!

nadziewane papryki

Składniki

  • Papryka czerwona 8 sztuk
  • Mielona wołowina 300 g
  • Mielona wieprzowina 200 g
  • Pomidor 3 sztuki
  • Pieprz czerwony szczypta
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Kolendra pęczek
  • Śmietana  7 łyżek
  • Kasza jaglana 100 g
  • Sos adżika  2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki

Przygotowanie:

Przepłucz kasze jaglaną w czystej wodzie, następnie zalej ją wrzącą wodą, odstaw na 30 minut, a następnie odlej wodę ( możesz też tradycyjnie ugotować ją według przepisu na opakowaniu). Umyj paprykę, usuń nasiona.

Wymieszaj oba rodzaje mielonego mięsa, dodaj pokrojone drobno pomidory, posiekaną kolendrę, szczypiorek, a także wszystkie przyprawy i kasze jaglaną. Posól i dokładnie wymieszaj.

Nadziej papryki przygotowaną masą. Umieść warzywa blisko siebie w garnku o grubym dnie.

Wymieszaj kwaśną śmietanę, koncentrat pomidorowy, sos adżika i zalej paprykę tą mieszanką. Jeśli to konieczne, posól. Umieść garnek na kuchence, po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj paprykę pod pokrywką na małym ogniu przez 35–40 min. Gotowe!

Podziel się przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych, niech również przyrządzą faszerowaną paprykę w ten wyjątkowy sposób!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!