Zawsze jak robimy masę ziemniaczaną to dość szybko zaczyna ona ciemnieć, zwłaszcza kiedy używamy tanich sklepowych ziemniaków, a nie ekologicznych. To oczywiście naturalny proces, ale można go uniknąć. Jak to zrobić? Istnieją na to dwa sposoby.
Kiedy przygotowujemy masę z ziemniaków to musimy posypać ją delikatnie z wierzchu mąką pszenną. Następnie przykrywany miskę ścierką i odstawiamy w jakieś ciemne miejsce. Warto też dolać do ziemniaków trochę mleka, albo śmietany.
Nalewany olej roślinny np. rzepakowy lub z pestek winogron i czekamy, aż uzyska wysoką temperaturę. Dopiero wtedy wylewany masę ziemniaczaną.
Placków nie należy przewracać cały czas podczas smażenia. Najpierw czekamy, aż zarumienią się z jednej strony i dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę. Przygotowane placki najlepiej podawać od razu po smażeniu.
Nie należy ich też odgrzewać, ani kłaść jeden na drugim, bo po jakimś czasie zrobią się niedobre i gąbczaste. Jeżeli usmażymy dużą porcję placków i nie ma kto ich zjeść to możemy je przetrzymać jeszcze w gorącym piekarniku.
Placki z ziemniaków możemy polać śmietanką, albo zjeść je na słodko z cukrem pudrem, musem jabłkowym lub smażonymi owocami. Nie powinniśmy wtedy dodawać cebuli do ciasta.
Comments are closed.