Naleśniki Jogurtowe – ciasto jak chmurka: Przypnij ten przepis do lodówki.

Doskonały przepis na miękkie i puszyste naleśniki. To naprawdę świetny przepis na naleśniki, które szczególnie uwielbiają tutaj dzieci.

Naleśniki są pyszne, bardzo mięciutkie i delikatne. Są nieco grubsze, ale w niczym to nie wpływa na ich smak, wręcz przeciwnie.

Składniki

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki półgrubej mąki
  • 1 opakowanie proszek do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • Szczypta cynamonu – opcjonalnie

Dodatkowo

  • Bita śmietana
  • Świeże owoce
  • Płatki migdałowe
  • Syrop klonowy
  • Marmolada
  • Dżem
  • Tarta czekolada do posypania

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Jajka ubić z jogurtem i masłem. Następnie dodajemy sypkie składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec wymieszaj płynne składniki: woda i mleko. Wymieszaj klasyczne ciasto naleśnikowe. Ciasto odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Następnie dobrze wymieszaj – daj ciastu chwilę odpocząć. Naleśniki smarujemy niewielką ilością oleju, tak jak klasyczne naleśniki.

Podawać z dodatkami do smaku. Najbardziej lubimy je z bitą śmietaną, domowym dżemem i czekoladą. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!