Te naleśniki są pieczone tylko z jednej strony. Od dziś tylko tak je przygotowuję.

Te marokańskie naleśniki przyciągają oryginalnym wyglądem, są także delikatne, aromatyczne i smakują wyjątkowo!

W Maroku naleśniki z drożdżami – bagrir – są bardzo popularne, są pieczone i sprzedawane na ulicy w dużych ilościach!

Charakterystyczną cechą tych naleśników jest blady, nie rumiany kolor. Podawane są z roztopionym masłem i sosem miodowym.

Jeśli lubisz puszyste, delikatne naleśniki, wykorzystaj ten przepis, aby zrobić je swoim domownikom na sycące śniadanie bądź ciepłą kolacje!

SKŁADNIKI CIASTA

  1. 1 szklanka kaszy manny
  2. 1 szklanka mąki
  3. 400-450 ml ciepłej wody
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżeczka oleju roślinnego
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 1 łyżeczka drożdży
  8. szczypta soli
  9. 0,5 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA SOS

  1. 70 g masła
  2. 6 łyżek miodu

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w głębokiej misce, dodaj jajko, wymieszaj. Następnie zalej składniki ciepłą wodą, olejem roślinnym i ponownie dokładnie wymieszaj.

2. Ubijaj masę przez 1-2 minuty mikserem lub trzepaczką, aż powstanie wodniste ciasto, następnie przykryj je i pozostaw na 40 minut.

3. W międzyczasie, zrób sos. Roztop miód z masłem, ale w żadnym wypadku nie gotuj.

4. Wyrośnięte ciasto wlewaj i smaż na lekko rozgrzanej patelni bez oleju. Wlewaj ciasto dokładnie na środek patelni i nie rozprowadzaj go po bokach, w przeciwnym razie naleśniki nie będą porowate. Smaż na średnim ogniu i tylko z jednej strony.

5. Gdy górna strona naleśnika nie jest już lepka i wysycha, zdejmij go z patelni. Podawaj z miodowym sosem. Smacznego!

Posypując naleśniki tartym serem i przyprawami, otrzymasz pyszny dodatek do obiadu np. do zupy. Podziel się tym wyjątkowym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!