Jednym z takich dobrych nawyków może być picie tej mikstury – bardzo pomaga w trawieniu i poprawieniu metabolizmu. Cytryna jest owocem często używanym do ciast, deserów, a także do dekoracji dań wytrawnych – jednak ma ona również inne, zaskakujące właściwości.
Canarino, bo tak nazywa się owa mikstura – to wywar stworzony z liści laurowych i cytryny. Poza świetnymi właściwościami dla układu trawiennego, może wspomóc również rekonwalescencję z przeziębienia lub być naturalnym remedium na ból brzucha i mdłości.
Starannie myjemy (w ciepłej wodzie!) i obieramy cytrynę obieraczką do warzyw. Omijamy białą, gorzką część. Gotujemy wodę. Dodajemy do niej obraną skórkę i liście laurowe.
Na małym ogniu gotujemy miksturę przez pięć minut i po zdjęciu z palnika zostawiamy na kolejne dziesięć. Przed spożyciem słodzimy miodem.
Comments are closed.