Nigdy bym nie wpadła na to, by tak przyrządzić udka z kurczaka, ale ten przepis zostanie w moim domu na stałe!

Obiady jednogarnkowe to jest to, co lubimy najbardziej, czyż nie? Wiele dań można przyrządzić w ten sposób, a im szybciej, tym lepiej.

Dzisiaj zapraszamy Was na delikatnego i soczystego kurczaka w sosie z orientalną nutą – świeżym imbirem, limonką, cytryną, ale też z odrobiną śmietany i szpinaku. Idealne danie na weekend lub do pracy. Do tego wystarczy kromka chleba lub trochę ryżu i obiad jak marzenie!

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól, pieprz
  • ok 20 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • czosnek 4 ząbki
  • 1 szklanka bulionu
  • pół szklanki śmietanki
  • ser mozzarella
  • garść szpinaku
  • sok z połowy cytryny
  • sok z 1 limonki
  • świeży tymianek

<b>Składniki:</b> <br>4 ćwiartki z kurczaka <br>2 łyżeczki papryki słodkiej wę

Przygotowanie:

Kurczaka oprószyć słodką papryką wędzoną, przyprawą curry, kuminem oraz pieprzem i solą. Na żaroodpornej patelni roztopić masło i smażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor. Po tym czasie, ściągnąć kurczaka na talerz, a na pozostałym tłuszczu i sokach z mięsa usmażyć czosnek oraz imbir. Dodać bulion, sok z cytryny i limonki, a następnie zagotować; dodać śmietankę, szpinak, świeży posiekany majeranek oraz mozzarellę i zagotować.

Usmażonego kurczaka wkładamy do powstałego sosu, możemy dodać kilka plasterków cytryny i świeżego tymianku do dekoracji, a następnie wkładamy całą patelnie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

<b>Przygotowanie:</b> <br>Kurczaka oprószyć słodką papryką wędzoną, przyprawą c

Takie danie wspaniale nadaje się na obiad u progu lata.

Takie danie wspaniale nadaje się na obiad u progu lata.

Tekst i zdjęcia pochodzą z: smaczne.to

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!