Ogórki małosolne to bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Mogą być bardziej lub mniej ukwaszone, ale zawsze mają doskonały smak i poprawiają odporność organizmu.
Ogórki małosolne to jeden z najlepszych probiotyków, który doskonale wpływa na stan flory bakteryjnej jelit, szczególnie po kuracji antybiotykowej. Takie same właściwości jak ogórki ma woda powstała w czasie ich robienia. Poznaj smaczny przepis i jak wykorzystać wodę po ogórkach z korzyścią dla zdrowia. Już nigdy jej nie wylejesz.
Przepis na ogórki małosolne
Reguluje poziom kwasu żołądkowego przez co dobroczynnie wpływa na trawienie. Uspokaja niedomagania żołądkowe. Skutecznie przeciwdziała procesom gnilnym produktów powstałych w wyniku trawienia.
Woda z ogórków małosolnych łagodzi bóle mięśniowe i eliminuje zakwasy w mięśniach. To napój dla ludzi aktywnych i sportowców. Wszystko dzięki potasowi zawartemu w wodzie po kwaszeniu.
Woda z ogórków doskonale nadaje się do marynowania mięsa. Nie ma potrzeby robienia specjalnej marynaty. Wystarczy dodać trochę świeżego czosnku, kminku, rozmarynu, cebuli – w zależności od upodobania i smaku, a doskonała marynata gotowa.
Jeśli samodzielnie pieczesz chleb, woda po ogórkach małosolnych doskonale zastępuje wodę. Otrzymasz bardzo aromatyczne i odpowiednio wilgotne pieczywo.
W upalny dzień woda z kwaszenia doskonale uzupełni elektrolity, nawodni organizm i orzeźwi Cię.
Jeśli masz tzw. syndrom dnia wczorajszego, woda taka znakomicie złagodzi kaca.
Wodą z ogórków małosolnych możesz podlać domowe i balkonowe kwiaty. W ten sposób doskonale pobudzisz je do wzrostu i kwitnięcia. Należy tylko wodę rozcieńczyć:
do 1 litra czystej wody dodaj ½ szklanki wody z ogórków
Kwaszona woda z ogórków przyniesie ulgę przy oparzeniach słonecznych.
Woda z ogórków małosolnych działa silnie odchudzająco, gdyż zadziwiająco poprawia trawienie.
Dobroczynna woda z ogórków małosolnych usunie nagromadzone w jelitach toksyczne złogi.
Składniki:
- 2 litry wody
- 1,5 kg ogórków gruntowych (twardych)
- 1,5 łyżki soli (nie jodowanej)
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek kopru
- 0,5 korzenia chrzanu + 3 liście
- kilka listów laurowych
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę, przelej do dużego słoja lub glinianego garnka. Wsyp soli i odstaw do przestygnięcia.
- Dokładnie wymyj ogórki, chrzan i liścia chrzanu.
- Obierz czosnek, podziel na ząbki.
- Podziel chrzan na małe kawałki.
- Do słoja lub glinianego garnka wkładaj po kolei ogórki, chrzan i liście chrzanu, czosnek, koper, liście laurowe.
- Naczynie, w którym robisz ogórki małosolne przykryj spodeczkiem i odstaw na 2 – 3 dni, aż nabiorą charakterystycznego smaku i wyglądu.
Jeśli znasz kogoś, kto też chętnie by się o tym dowiedział, podziel się informacją na Fb ?
Comments are closed.