Ogórki po węgiersku, są świetnym alternatywnym przetworem, zamiast tradycyjnych ogórków w occie, czy też grzybów marynowanych. Spróbuj naszego przepisu, a przekonasz się, że ich wyrazisty smak, oraz proste przygotowanie sprawią, że nie pożałujesz swojej decyzji. Tym bardziej, jeżeli nie lubisz siedzieć całych dni w kuchni, przygotowując przetwory.
Ogórki dokładnie umyj. Odetnij końcówki w razie takiej potrzeby. Jeżeli ogórki są duże, pokrój je najlepiej na cztery części. Przygotuj słoiki. Umyj i dokładnie oczyść. Następnie do każdego włóż po dwa ząbki czosnku, jedną łyżkę musztardy w proszku, cztery ziela angielskie oraz cztery goździki.
Włóż ogórki do słoików. Weź garnek do przygotowania marynaty. Wlej do niego wodę oraz 150 ml octu winnego. Dodaj sól i cukier. Następnie wlej powstałą marynatę do słoików. Zakręć dokładnie słoiki. Gotuj je około 5 minut w garnku. Wyjmij słoiki i postaw na koc czy też inny dość gruby materiał. Obróć do góry dnem i zawiń. Kiedy w pełni ostygną, będą gotowe do przechowywania przez długi czas.
Comments are closed.