Ogórki po węgiersku – Ich smak nadaje jeden tajny składnik. Lepszych nigdy nie jadłam.

Zbliża się wielkimi krokami okres na przygotowywanie przetworów. Wiele Pań zacznie tworzyć potrawy, które będą idealne na okres zimowy. 

Ogórki po węgiersku, są świetnym alternatywnym przetworem, zamiast tradycyjnych ogórków w occie, czy też grzybów marynowanych. Spróbuj naszego przepisu, a przekonasz się, że ich wyrazisty smak, oraz proste przygotowanie sprawią, że nie pożałujesz swojej decyzji. Tym bardziej, jeżeli nie lubisz siedzieć całych dni w kuchni, przygotowując przetwory.

SKŁADNIKI NA OGÓRKI PO WĘGIERSKU

PRZYGOTOWANIE

Ogórki dokładnie umyj. Odetnij końcówki w razie takiej potrzeby. Jeżeli ogórki są duże, pokrój je najlepiej na cztery części. Przygotuj słoiki. Umyj i dokładnie oczyść. Następnie do każdego włóż po dwa ząbki czosnku, jedną łyżkę musztardy w proszku, cztery ziela angielskie oraz cztery goździki.

Włóż ogórki do słoików. Weź garnek do przygotowania marynaty. Wlej do niego wodę oraz 150 ml octu winnego. Dodaj sól i cukier. Następnie wlej powstałą marynatę do słoików. Zakręć dokładnie słoiki. Gotuj je około 5 minut w garnku. Wyjmij słoiki i postaw na koc czy też inny dość gruby materiał. Obróć do góry dnem i zawiń. Kiedy w pełni ostygną, będą gotowe do przechowywania przez długi czas.

Przepis ten jest doskonały na trzy półlitrowe słoiki. Ogórki po węgiersku, można podawać jako swoistą przekąskę. Doskonale nadadzą się także na świąteczny stół bądź dodatek do codziennego obiadu.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!