Są idealną opcją na śniadanie czy kolację, a uzupełniając danie główne sałatką ze świeżych warzyw znacznie ułatwiasz pracę swojemu organizmowi i w efekcie poczujesz się o wiele lepiej niż jedząc tylko mięso czy ryby.
Dla tych, którzy mają dość zwykłych sałatek warzywnych podpowiem jak zrobić sałatkę z ogórków według specjalnego tureckiego przepisu. Świeża, chrupiąca i orzeźwiająca sałatka, która na pewno zaskoczy Cię swoim pysznym smakiem!
Najpierw dobrze umyj ogórki i odetnij korzenie. Możesz je obrać, bądź nie w zależności jak lubisz i jakie masz ogórki. Pokrój je na plasterki o grubości około 3 mm i umieść w głębokiej misce. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpierścienie.
Następnie posiekaj koperek i dodaj do miski. Również drobno posiekaj miętę i włóż ją do pozostałych składników. Posiekaj czosnek i dodaj do osobnego pojemnika.
Po pokrojeniu wszystkich warzyw i ziół możesz przystąpić do przygotowywania dressingu. Do czosnku dodaj jogurt, śmietanę (opcjonalnie), sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, oliwę, wodę i dobrze wymieszaj.
Comments are closed.