Jem i chudnę. Dietetyczna sałatka z ogórków. Dzięki niej tracę na wadze.

Latem lubimy cieszyć się smakiem zdrowych i świeżych warzywa, a skoro jest ich w tym okresie pod dostatkiem trzeba wykorzystać ich dostępność i jeść je każdego dnia!

Są idealną opcją na śniadanie czy kolację, a uzupełniając danie główne sałatką ze świeżych warzyw znacznie ułatwiasz pracę swojemu organizmowi i w efekcie poczujesz się o wiele lepiej niż jedząc tylko mięso czy ryby.

Dla tych, którzy mają dość zwykłych sałatek warzywnych podpowiem jak zrobić sałatkę z ogórków według specjalnego tureckiego przepisu. Świeża, chrupiąca i orzeźwiająca sałatka, która na pewno zaskoczy Cię swoim pysznym smakiem!

SKŁADNIKI

  • 8 ogórków
  • duża pęczek kopru
  • mały pęczek świeżej mięty
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki stołowe śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wody

PRZYGOTOWANIE

Najpierw dobrze umyj ogórki i odetnij korzenie. Możesz je obrać, bądź nie w zależności jak lubisz i jakie masz ogórki. Pokrój je na plasterki o grubości około 3 mm i umieść w głębokiej misce. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpierścienie.

Następnie posiekaj koperek i dodaj do miski. Również drobno posiekaj miętę i włóż ją do pozostałych składników. Posiekaj czosnek i dodaj do osobnego pojemnika.

Po pokrojeniu wszystkich warzyw i ziół możesz przystąpić do przygotowywania dressingu. Do czosnku dodaj jogurt, śmietanę (opcjonalnie), sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, oliwę, wodę i dobrze wymieszaj.

Polej sosem warzywa w drugiej misce i wymieszaj. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!