Rzepak to roślina, której zawdzięczamy olej idealny do smażenia. Jednak niewiele osób wie, że olej rzepakowy nadaje się również do stosowania na zimno. Co więcej, może uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na kwasy z grupy Omega, sterole i witaminy. Jaki olej rzepakowy wybrać, by czerpać korzyści z tych właściwości?
Jaki olej rzepakowy nierafinowany jest najlepszy?
Sposób obróbki oleju rzepakowego bezpośrednio wpływa na jego właściwości. Klasyczny olej jest mdły i nie ma żadnego zapachu. Jest też ciemniejszy i nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych. Za to olej rzepakowy nierafinowany, tłoczony na zimno i niefiltrowany to bogactwo składników mineralnych i witamin. Ma orzechowo-słonecznikowy smak oraz charakterystyczny roślinny aromat. Skąd taka różnica? Proces rafinacji mocno wpływa na parametry produktu.
Zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w syntetyczne tłuszcze trans. Z kolei tłoczenie w wysokich temperaturach powoduje utratę lwiej części właściwości. Właśnie dlatego warto wybierać wyłącznie oleje naturalne, pochodzące ze sprawdzonych źródeł.
Olej rzepakowy nierafinowany – do czego możesz go użyć?
Olej rzepakowy nierafinowany to uniwersalny produkt, którego możesz używać do wielu dań. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia produkt nadaje się do pieczenia i gotowania. Świetnie podkreśli smak ryb, warzyw, ziemniaków i kasz. Ale to nie wszystko! Możesz dodawać olej rzepakowy do sałatek, kanapek, dressingów oraz past. Wystarczy kupić wysokiej jakości produkt, by w pełni czerpać z jego prozdrowotnych właściwości. W tym celu najlepiej poszukać oleju na stronach producentów rolnych.
Sklepy takie jak https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/ oferują oleje powstałe z rzepaku hodowanego na polskich polach uprawnych. To zdecydowanie lepsza alternatywa dla sklepowego wyrobu, który najczęściej jest sprowadzany i rozlewany do butelek. Podejmując mądre decyzje zakupowe, można poprawić swoje zdrowie oraz odkryć ulubione posiłki na nowo.
Comments are closed.