Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Zacznij od przygotowania ciasta. Do jednej miski wbij białka, do drugiej żółtka. Żółtka utrzyj z połową cukru pod koniec ubijania dodając olej, orzeszki, pokruszone biszkopty i proszek do pieczenia. Ubij białka z drugą połową cukru i wymieszaj ją delikatnie z masa żółtkową.
Blache o wymiarach 40×28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nia ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piecz około 8-10 minut. Po ostygnięciu przekrój ciasto na dwie części.
W czasie stygnięcia ciasta przygotuj krem. Zagotuj 500 ml mleka, resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, żółtkami i cukrem. Do gotującego sie mleka wlej masę z mleka i budyniu, i gotując na małym ogniu, mieszaj do uzyskania gęstego kremu.
Osobno roztop masło i dodawaj łyżkami do masy budyniowej za każdym razem dokładnie mieszając. Ostudzoną, ale nie zimną masę wyłóż na chłodny blat ciasta i przykryj drugim. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (jeśli lubisz słodsze ciasta możesz dodać do niej cukier waniliowy). Ubitą śmietanką posmaruj górę ciasta i udekoruj startą czekoladą. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by ciasto stężało. Smacznego!
Comments are closed.