Przepis od babci na te paluszki ziemniaczane robi furorę w moim domu. Lepiej zrób podwójną porcję, bo szybko znikają.

Paluszki ziemniaczane z serem – proste danie, które jest bardzo popularne wśród początkujących kucharzy. Są apetyczne i delikatne, a ich przygotowanie wymaga bardzo mało czasu i wysiłku.

Dziś powiem ci, jak zrobić tę wspaniałą przekąskę, która pasuje jako dodatek do obiadu, do zup, a nawet do piwa. Paluszki są pyszne na ciepło ale również na zimno.

SKŁADNIKI

  • 5–6 ziemniaków
  • 100–120 g boczku
  • 200 g twardego sera
  • 1 łyżka śmietany
  • olej roślinny, pietruszka, czarny pieprz, sól do smaku

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ

  • 2 jajka
  • trochę mąki i bułki tartej

SKŁADNIKI NA SOS

  • 200 g śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE

1. Obierz ziemniaki i ugotuj na miękko i ugnieć na purre.

2. Boczek drobno posiekaj nożem.

3. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

4. Wymieszaj boczek, pietruszkę, puree oraz śmietanę z ziołami. Posól, popieprz i dobrze wymieszaj masę.

5. Teraz pokrój ser na paski o długości 5-6 cm.

6. Uformuj zaokrąglone placuszki z masy ziemniaczanej, połóż pasek sera po środku i zwiń krawędzie ku górze, tworząc podłużny paluszek.

7. Powstałe paluszki obtocz w mące.

8. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

9. Teraz usmaż paluszki na głębokim oleju.

10. Pozostaje przygotować sos. W pojemniku wymieszaj śmietanę, resztki posiekanej natki pietruszki, posiekany czosnek, sól i pieprz.  Gotowe paluszki podawaj z sosem. Smacznego!

Zachowaj nasz przepis na paluszki ziemniaczane z serem a także podziel się nim z przyjaciółmi – na pewno spodoba im się to proste i smaczne danie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!