Drożdże z jedną łyżeczką cukru należy rozpuścić w wodzie, a następnie wymieszać z połową szklanki mąki i przykryte ręcznikiem odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Na stolnicę wysypać mąkę, w kopczyku zrobić niewielki dołek. W dołku umieścić rozpuszczone masło, cukier, jajka i żółtka oraz drożdże. Ciasto zagniatać, aż będzie rozciągliwe i elastyczne. Do ciasta dodać posiekane orzechy, kandyzowane owoce oraz rodzynki, wszystko dokładnie pozagniatać i wymieszać, by dodatki połączyły się z ciastem.
Odstawić ciasto na 1,5 h w tym czasie powinno podwoić soją objętość. Naczynie, w którym babka będzie się piekła, wyłożyć pergaminem, szpatułką wyłożyć ciasto i wygładzić jego powierzchnię. Odstawić na godzinę, by ciasto rosnąć, dotarło aż do brzegów formy.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć formę z ciastem i piec przez około 15 minut, po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez kolejne 20-30 minut.
Comments are closed.