Papryka to bardzo zdrowe warzywo, wiedzą o tym nawet najmniejsze dzieci. Zawiera witaminy B1, B2, B9, P, PP, C i A, a także minerały: magnez, jod, cynk, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód.
Zaleca się włączenia papryki do menu dla osób cierpiących na depresję, cukrzycę, a także dla osób z pogarszającą się pamięcią, cierpiących na bezsenności.
Substancje zawarte w tym warzywie pozytywnie wpływają na żołądek i trzustkę, pobudzają apetyt, obniżają ciśnienie krwi, rozrzedzają krew i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi.Papryka konserwowa
Dziś dlatego proponuje Wam przepis na pyszną konserwową paprykę, której smakiem będziesz mogła cieszyć się i latem i zimą, aby czerpać korzyści z jej niesamowitych zdrowotnych właściwości!
1. Wytnij łodygi z papryki. Następnie oczyść je z nasion. Włóż do rondla, zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
2. W tym czasie papryka trochę zmięknie, stanie się bardziej elastyczna. Dzięki temu po włożeniu do słoików, warzywo nie pęknie.
3. Teraz przygotuj marynatę. Zagotuj 2 litry wody, odczekaj 3 minuty, aż ostygnie, dodaj sól, cukier, ocet, przyprawy i dobrze wymieszaj.
© DepositPhotos
4. Włóż papryki do trzylitrowego słoika, napełnij go solanką po brzegi i natychmiast zakręć pokrywką.
Comments are closed.