Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie na pyszną paprykę konserwową. Zrobisz raz, będziesz robiła cały czas.

Papryka to bardzo zdrowe warzywo, wiedzą o tym nawet najmniejsze dzieci. Zawiera witaminy B1, B2, B9, P, PP, C i A, a także minerały: magnez, jod, cynk, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód.

Zaleca się włączenia papryki do menu dla osób cierpiących na depresję, cukrzycę, a także dla osób z  pogarszającą się pamięcią, cierpiących na bezsenności.

Substancje zawarte w tym warzywie pozytywnie wpływają na żołądek i trzustkę, pobudzają apetyt, obniżają ciśnienie krwi, rozrzedzają krew i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi.Papryka konserwowa

Dziś dlatego proponuje Wam przepis na pyszną konserwową paprykę, której smakiem będziesz mogła cieszyć się i latem i zimą, aby czerpać korzyści z jej niesamowitych zdrowotnych właściwości!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg papryki
  • 1.5 łyżki soli
  • 1.5 łyżki cukru
  • 50 ml octu
  • 3 kulki czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE

1. Wytnij łodygi z papryki. Następnie oczyść je z nasion. Włóż do rondla, zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.

2. W tym czasie papryka trochę zmięknie, stanie się bardziej elastyczna. Dzięki temu po włożeniu do słoików, warzywo nie pęknie.

 

3. Teraz przygotuj marynatę. Zagotuj 2 litry wody, odczekaj 3 minuty, aż ostygnie, dodaj sól, cukier, ocet, przyprawy i dobrze wymieszaj.

© DepositPhotos

4. Włóż papryki do trzylitrowego słoika, napełnij go solanką po brzegi i natychmiast zakręć pokrywką.

Trzymaj słoik w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!