Niesamowita pasta ​​z czosnkiem i cukinią: Próbowałam ją zeszłego lata i nic jej nie przebije. Sprawdzony przepis.

Zawsze robię tę pastę z cukinii, gdy jest sezon na cukinię.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczna. Każdy może dostosować ją według własnego gustu. Jest naprawdę doskonała.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • Woda
  • Żółtko na twardo
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub domowego majonezu bez oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 duże cukinie
  • Sól dla smaku
  • 140 g tłustego białego jogurtu

Przygotowanie:

Obierz cukinię. Przekrój na pół. Wyciągamy nasiona ze środka. Zetrzyj na grubej tarce. Zagotuj wodę z solą. Gdy się zagotuje, dodaj cukinię. Zostawiamy na małym ogniu aż cukinia zmięknie. To naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Następnie odcedź. Spłucz zimną wodą i poczekaj, aż odcieknie. Jajka ugotować na twardo. Obierz i usuń żółtko.m W misce wymieszaj ugotowane żółtko z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majonezem. Możemy dodać także sok z cytryny. Wymieszać z ugotowaną, odsączoną cukinią. Na koniec po prostu doprawiamy solą i pieprzem.

Podawaj ze świeżym pieczywem. Do pasty dodaję również drobno posiekany szczypiorek. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!