Patogeny nowotworowe – produkty sprzyjające rozwojowi nowotworów. Lepiej ich nie spożywaj

Nie od dziś wiadomo, że alkohol staje się częstą przyczyną patologii rodzinnych, prowadzi do uzależnień, a w konsekwencji do uszkodzenia wątroby, krtani, jelit i innych narządów wewnętrznych. Według Światowej Organizacji Zdrowia najczęstszą przyczyną raka jest palenie tytoniu, a drugą – właśnie spożywanie alkoholu.

Przyczyną tak złego wpływu na nasz organizm jest związek chemiczny zwany etanolem. Organizm przetwarza go w szkodliwy dla komórek kwas octowy. Zniszczone komórki są bardziej podatne na zachorowanie.

Biała śmierć – sól

Jedni uważają, że sól, z racji naturalnego pochodzenia, ma zdrowotny wpływ na nasz organizm. Jednakże nadmierne jej spożywanie zagraża tak naprawdę życiu.

Gromadzenie się regularne chloru w organizmie może prowadzić do zmian nowotworowych – najczęściej na żołądku. Szczególnie podatni są mężczyźni.

Kiełbasa

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!