Chętnie podzielimy się z Państwem udaną receptą na przygotowanie wyśmienitego kurczaka w piwie . Dzięki tak wspaniałej marynacie mięso będzie miękkie, soczyste i pachnące!
Przygotowanie
1. Umyj dobrze kurczaka i oczyść.
2. Aby przygotować marynatę, obierz i posiekaj czosnek i cebulę. W głębokim pojemniku wymieszaj piwo, oliwę z oliwek, musztardę, czarny pieprz i sól. Zalej kurczaka marynatą i wstaw do lodówki na całą noc.
3. 30 minut przed pieczeniem wyjmij kurczaka z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Podgrzej piekarnik do 200 stopni, umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia, zalej go połową pozostałej marynaty i włóż do piekarnika.
4. Pół godziny po rozpoczęciu pieczenia możesz dołożyć do pieczenia cebulkę albo np. pieczarki.
Comments are closed.