Do stworzenia tego ciasta używamy jedynie mąki i wody, a więc masz pewność, że będzie elastyczne i miękkie, idealne do rozwałkowywania.
Na stolnicy, bądź blacie utwórz kopiec z mąki. Na środku zrób niewielką dziurkę, tak aby twój kopczyk przywodził Ci na myśl wulkan. Zagotuj wodę i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Pamiętaj, że do robienia ciasta na pierogi gorąca woda to podstawa.
Dodawaj wody do mąki, cały czas mieszając, aż około 75% połączy się z wodą. Wtedy dodaj oliwę i skup się na wyrabianiu ciasta. Może to zająć nieco dłuższą chwilę. Jeśli twoje ciasto klei się za bardzo dosyp mąki, a gdy jego ugniatanie to udręka, ciasto jest zbyt gęste. Dolej wtedy wody i wbij ją w ciasto.
Gdy ciasto będzie idealnie wyrobione, oprósz swoją stolnicę mąką i zacznij rozwałkowywać ciasto na plaster około milimetra grubości. Gotowy placek potnij na pasy ok.4 na 5 cm, choć to tylko sugestia.
Comments are closed.