Pierożki leniwe – tak robiła je moja babcia. Oryginalny przepis z 1904 roku

Pierożki leniwe to danie, które z pewnością większość z nas zna z dzieciństwa. Oryginalny przepis pochodzi z 1904 roku i z powodzeniem był robiony przez każdą prababcię oraz babcię.

Osobiście, dla mnie to danie kojarzy się z niedzielą, ponieważ to właśnie w ten dzień zawsze w moim domu były robione te pierożki.

Składniki: 

  • 250 g świeżego twarogu
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • odrobina bułki tartej (około 2 łyżki)

Przygotowanie: 

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj twaróg oraz żółtka jaj. Wsyp odrobinę soli i całość wyrób rękoma, do otrzymania gładkiej masy.

Ciasto przełóż an stolnicę (lub blat) obsypaną mąką i nadaj ciastu podłużny kształt. Pod skosem pokrój na małą kostkę.

Gotuj w zagotowanej i osolonej wodzie, do czasu ich wypłynięcia. Wyciągnij je za pomocą cedzaka. Podawaj z podsmażoną na masełku bułką tartą. Gotowe. SMACZNEGO!

Oryginalny przepis Marty Norkowskiej z 1904 roku:
„Funt świeżego, suchego twarogu utrzeć z 1/4 funta mąki pszennej oraz 5 żółtkami. Następnie dodać łyżkęmasła i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć ciasto i ułożyć z masy okrągłe wałki. Każdy z nich spłaszczyć karbowanym nożem, a następnie pokroić na ukośne, małe pierożki. Tak przygotowane pierożki wrzucić do zagotowanej wody i gotować do czasu wypłynięcia ich na wierzch. Podawać polane zarumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Jako dodatek można podać bitą śmietanę lub cukier wymieszany z cynamonem.”

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!