Przepis na pyszne domowe pierożki – z tymi poradami ciasto zawsze się udaje

Wiele osób uważa, że ​​nadzienie jest najważniejsze w pierogach, ale nawet najsmaczniejsze nadzienie nie pomoże jeśli ciasto jest nieudane…

Jeśli wrzucisz za dużo mąki lub dodasz za dużo wody, ciasto nie będzie elastyczne, trudno będzie się zwijać, rozpadnie się w czasie gotowania.

jak gotować domowe pierogi
TAKPROSTO.CC

Aby przygotować klasyczne ciasto na ravioli, potrzebne będą:

  • 3 szklanki mąki,
  • 0,5-0,75 szklanki schłodzonej wody,
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Mieszamy i ugniatamy wszystkie składniki rękami, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne.

Sprawdź czy jest gotowe, naciskając palcem u góry – ciasto powinno się „cofnąć”.

domowe pierogi z mięsem
TAKPROSTO.CC

Woda w temperaturze pokojowej sprawia, że ​​ciasto jest twarde i mocne. Najlepiej jest schłodzić wodę w lodówce, wtedy ciasto będzie bardziej miękkie i bardziej elastyczne.

Ciasto powinno co najmniej godzinę leżeć w lodówce przed nadziewaniem.

Staraj się używać jak najmniejszej ilości mąki. Odzwierciedla to delikatność potrawy.

jak gotować domowe pyszne pierogi© Depositphotos

Grubość ciasta po rozwałkowaniu nie powinna być mniejsza niż 2 mm. Ciasto szybko wysycha, więc przykryj je, robiąc pierogi.

jak zrobić domowe soczyste pierogi© Depositphotos

Uważaj by nie rozgotować ciasta zbyt mocno

jak gotować przepis na pierogi domowej roboty
TAKPROSTO.CC

Gotowane pierogi można upiec. Umieść je w naczyniu do pieczenia posmarowanym masłem. Wlać śmietanę, posypać ziołami, papryką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pojawi się rumiana skórka (około 15-20 minut).

 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!