Czasem zdarza się, że po obiedzie zostają nam pozostałości, więc to świetny sposób, aby je wykorzystać. Jest to również ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Posiłek jest tani i prosty w przyrządzeniu ze składników, które każdy ma u siebie w domu.
fot: przyslijprzepis.pl
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji)
700 g ziemniaków
3 – 4 łyżki mąki pszennej
3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Farsz:
Sos:
Dodatkowo:
fot: kuchniawedwoje.pl
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie je studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki. To samo robimy z pieczarkami. Dusimy na maśle.
Farsz doprawiamy dla smaku solą oraz pieprzem. Następnie studzimy.
Ziemniaki ubijamy i dodajemy do nich jajko razem z mąkami. Mieszamy.
Stolnicę posypujemy mąką, a wyłożone ciasto dynamicznie wyrabiamy.
Ciasto możemy przygotować na dwa sposoby.
Sposób 1: ciasto dzielimy na 12 części i każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm
Sposób 2: rozwałkowujemy duży płat (o grubości 5 mm) i kroimy okręgi o średnicy 15 cm.
Pamiętajmy, aby farsz z pieczarkami dobrze wystudzić przed napełnieniem pierożków.
Farsz nakładamy na ciasto i lepimy brzegi. Pierożki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni albo w garnku na sporej ilości oleju.
Sos:
Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić.
Przepis od: kuchniawedwoje.pl
Comments are closed.