Po wypróbowaniu tego przepisu na piersi kurczaka, zawsze będziesz go gotować w ten właśnie sposób!

Pierś z kurczaka od dawna jest jedną z najpopularniejszych potraw wśród miłośników zdrowej żywności . Niestety, wiele gospodyń domowych ma problem z tym, że po upieczeniu kurczak staje się suchy.. Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalną recepturę, dzięki której pierś z kurczaka będzie nie tylko soczysta i apetyczna, ale stanie się jeszcze smaczniejsza.

Nadziewana pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem ricotta zdobyła serca milionów. Spróbuj i Ty!

Pierś z kurczaka ze szpinakiem – Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 1 filet z kurczaka
  • 0,3 szklanki twardego sera
  • mielona papryka
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Weź głęboką patelnię, wlej do niej oliwę i ustaw na średnią temperaturę. Włóż szpinak na patelnię i smaż przez  około 3-5 minut.

3. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy się, dodaj ricottę na patelnię i wymieszaj ze szpinakiem. Pozostaw patelnię na kuchence na kolejne 30-60 sekund. Usuń szpinak z ognia i pozwól mu ostygnąć.

4. Wykonuj nacięcia na piersi kurczaka około 1 cm od siebie. Nacięcia powinny być wystarczająco głębokie, ale nie sięgać niżej niż do 1-2 cm od dolnej części piersi.

5. Napełnij kawałki mieszanką szpinaku i sera. Kurczak oprósz solą i pieprzem. Posyp pierś startym serem i papryką.

6. Umieść kurczaka w piekarniku na 20-25 minut.

Gratulacje, nadziewana pierś z kurczaka jest gotowa! Ciesz się jej doskonałym smakiem  wraz z rodziną. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!