Pierś z kurczaka od dawna jest jedną z najpopularniejszych potraw wśród miłośników zdrowej żywności . Niestety, wiele gospodyń domowych ma problem z tym, że po upieczeniu kurczak staje się suchy.. Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalną recepturę, dzięki której pierś z kurczaka będzie nie tylko soczysta i apetyczna, ale stanie się jeszcze smaczniejsza.
Nadziewana pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem ricotta zdobyła serca milionów. Spróbuj i Ty!
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Weź głęboką patelnię, wlej do niej oliwę i ustaw na średnią temperaturę. Włóż szpinak na patelnię i smaż przez około 3-5 minut.
3. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy się, dodaj ricottę na patelnię i wymieszaj ze szpinakiem. Pozostaw patelnię na kuchence na kolejne 30-60 sekund. Usuń szpinak z ognia i pozwól mu ostygnąć.
4. Wykonuj nacięcia na piersi kurczaka około 1 cm od siebie. Nacięcia powinny być wystarczająco głębokie, ale nie sięgać niżej niż do 1-2 cm od dolnej części piersi.
5. Napełnij kawałki mieszanką szpinaku i sera. Kurczak oprósz solą i pieprzem. Posyp pierś startym serem i papryką.
6. Umieść kurczaka w piekarniku na 20-25 minut.
Comments are closed.