Nie wiesz co ugotować nowego z kurczaka? Dziś upieczmy pierś z kurczaka , ale nie w całości, ale w warstwach!
Czy danie z kurczaka, zasmakuje również Twoim gościom i domownikom? Jestem pewna, że tak! Do tego wygląda tak fantastycznie, jak przysmak z drogiej restauracji!
1. Użyj ostrego noża, aby pociąć pierś kurczaka wzdłuż na plasterki: im cieńszy, tym lepiej. Popieprz i posól do smaku.
2. Umyj marchew, cebulę i ziemniaki, obierz i posiekaj: cebulę w drobną kostkę, marchewkę i ziemniaki w cienkie kółka. Cebulę z marchewką podsmaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego, a ziemniaki zarumień na suchej patelni.
3. Zioła np. koperek drobno posiekaj. Roztrzep widelcem jajko .
4. Posmaruj naczynie do pieczenia lub patelnię olejem roślinnym, połóż filet na dnie, posmaruj jajkiem.
5. Następnie ułóż warstwę pieczonych warzyw i ziół . Pozostaw krawędzie warstwy filetu bez wypełnienia, aby warstwy nie sklejały się podczas gotowania, ale zachowały soczystość. Następnie rozłóż kolejne warstwy, przestrzegając określonej kolejności, nie zapominając o smarowaniu mięsa jajkiem.
6. Górna warstwa to mięso. Posmaruj powierzchnię jajkiem i posyp sezamem .
Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zwiększ do 220 stopni i piecz kolejne 10 minut.
Jestem pewna, że patrząc na to danie, nie tylko sąsiad, ale twoi przyjaciele będą zaskoczeni. Podziel się z nimi przepisem!
Comments are closed.