Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej, mój popisowy przepis. Bez smażenia, raz dwa i gotowe. Każdy chwali

Jak szybko przyrządzić obiad a przy tym zaskoczyć swoich domowników? Musisz sprawdzić ten przepis!

Rezultat będzie zaskakujący, podczas gdy samo przygotowanie zapewni ci przyjemne chwile w kuchni.

Składniki:

  • 15 dag jogurtu naturalnego,
  • 3 ziemniaki,
  • 60 dag piersi z kurczaka,
  • 5 pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • około 60 ml oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • łyżka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina sera (najlepiej mozzarella albo cheddar).

Jak przygotować tego kurczaka?

Umyj piersi z kurczaka, następnie pozbądź się z nich nadmiaru wody. Z jednej strony pokrój je we wzór siatki.

Przygotuj teraz osobną miskę, gdzie wymieszaj ze sobą jogurt, oliwę, musztardę, zmiażdżony czosnek i przyprawy.

Powstała właśnie marynata. Zanurzamy w niej gotowe piersi i dokładnie obtocz, żeby mieszanina dostała się w każdy zakamarek mięsa.

Surowego ziemniaka trzeba pokroić w plasterki, a cebulę i grzyby – posiekać.

Ułóż wszystko na blaszce do pieczenia. Na spód idą warzywa, które trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na wierzchu „podkładki” z warzyw powinno się znaleźć mięso. Wszystko włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Po tym czasie posyp wszystko startym serem i włóż od nowa do piekarnika, aż do czasu rozpuszczenia sera.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!