Większość z nas uwielbia kapustę kiszoną i uważa ją za nieodłączny składnik niedzielnych, tradycyjnych obiadów. Jeśli również uwielbiasz kapustę i masz ochotę na jej spróbowanie w nowej odsłonie, to ten przepis na pikantną kapustę marynowaną jest właśnie dla ciebie.
Na marynatę przygotuj:
W odpowiednim do marynowania naczyniu (może być to duży szklany słój, ale pojemnik plastikowy również się nadaje) układaj warstwami kapustę z marchewką i czosnek z papryczką chili.
Zagotuj w garnku wodę z przyprawami. Zdejmij z ognia, dodaj ocet i olej. Wymieszaj. Gotową marynatą zalej kapustę w naczyniu.
Dociśnij, kładąc na kapuście spodeczek obciążony jakimś ciężkim przedmiotem (może być na przykład kamień). Wstaw do lodówki. Kapusta jest gotowa do spożycia po 24 godzinach.
Comments are closed.