Placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler. Lepszych nie jadłam

Placki ziemniaczane to doskonała propozycja na obiad. Placki ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad. Są niezwykle proste w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne.

Jeżeli jesteście fanami tego dania, mamy dla Was przepis na pyszne placki ziemniaczane według Magdy Gessler!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i razem z cebulą zetrzyj na tarce. Uzyskaną w ten sposób masę wylej na sito o drobnych oczkach i dobrze odciśnij.

Odcedzony sok zachowaj – przyda się za chwilę. Następnie wymieszaj masę z jajkami, mąką i czosnkiem.

Odlej zachowany sok tak, aby na dnie miski została tylko skrobia ziemniaczana. Dodaj ją do masy wraz ze śmietaną. Przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

W zależności od upodobań placki możesz podawać z jogurtem, śmietaną czy cukrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!