Puszyste chlebki na kefirze: szybkie i smaczne. Już nie kupuję chleba. Na pewno je polubisz

Placki na kefirze, to idealna propozycja obiad. Tak przygotowane placki można przygotować z różnymi dodatkami, np. szynką, grzybami, kapustą lub ziołowym twarogiem.

Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niezwykle sycące. Z tego przepisu na placki na kefirze korzystały już nasze babcie. Koniecznie spróbujcie tej pysznej propozycji.

Składniki:

  • 500 ml kefiru naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500-550 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Dodatki do placków – do wyboru:

  • farsz mięsny
  • duszone grzyby
  • duszona kapusta
  • ziołowy twaróg
  • pieczarki i żółty ser

Przygotowanie:

W misce mieszamy naturalny kefir, jajko, sodę i olej roślinny. Do masy przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto ręką, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto może się delikatnie lepić do dłoni.

Z ciasta formujemy kulę, oprószamy ją delikatnie mąką pszenną i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm. Wycinamy duże koła. Na środek każdego koła nakładamy farsz, łączymy brzegi, tak by powstał okrągły placek, a farsz nie wypadał ze środka.

Tak przygotowane placki odkładamy na 2-3 minuty. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Każdy placek smażymy pod przykryciem z obu stron na złoto.

Przed podaniem każdy placek smarujemy rozpuszczonym masłem i obsypujemy po wierzchu solą (opcjonalnie). Odstawiamy ponownie pod przykryciem na 10-15 minut.

Rada: Placki można przygotować z dowolnym farszem, a nawet w wersji na słodko. Wówczas do ciasta warto dodać niewielką ilość cukru. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!