Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niezwykle sycące. Z tego przepisu na placki na kefirze korzystały już nasze babcie. Koniecznie spróbujcie tej pysznej propozycji.
W misce mieszamy naturalny kefir, jajko, sodę i olej roślinny. Do masy przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto ręką, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto może się delikatnie lepić do dłoni.
Z ciasta formujemy kulę, oprószamy ją delikatnie mąką pszenną i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm. Wycinamy duże koła. Na środek każdego koła nakładamy farsz, łączymy brzegi, tak by powstał okrągły placek, a farsz nie wypadał ze środka.
Przed podaniem każdy placek smarujemy rozpuszczonym masłem i obsypujemy po wierzchu solą (opcjonalnie). Odstawiamy ponownie pod przykryciem na 10-15 minut.
Comments are closed.