Mama zawsze gotowała dla mnie te placki z kapustą. Danie idealne na śniadanie czy przekąskę.

W mojej rodzinie wszyscy kochają kapustę. Jemy ją często w każdej formie – pieczona, ugotowana, kiszona. To pyszne warzywo jest niezbędne w każdej kuchni!

Jeśli chcesz schudnąć, nie ograniczaj się tylko do sałatek. Dzisiaj przedstawię wam mój przepis na dietetyczne kotleciki, które są obłędnie pyszne!

© DepositPhotos

Pyszne kotleciki z kapusty

Mama nauczyła mnie gotować te kotlety. Ona, podobnie jak ja, uwielbia zdrowe potrawy. Bez zbędnej skromności jest to najlepszy przepis na pyszne kotlety z kapusty.

Sekret gotowania tego dania polega na tym, że kotlety nie powinny być smażone, ale pieczone w piekarniku. Kapustę wybrać dowolną wg. swoich upodobań.

SKŁADNIKI

  • 400 g kapusty
  • 100 ml mleka lub kefiru
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Posiekaj kapustę w małe paski, a następnie zmiel je.

2. Wlej olej do rondla i dodaj kapustę z 2-3 łyżkami wody i gotować przez 10 minut. Jeśli używasz kapusty pekińskiej, wystarczy zalać ją gorącą wodą na 15 minut.

3. Dodaj do rondla płatki owsiane i sól. Następnie dolej mleko i duś przez kolejne 5 minut.

4. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.

5. Do pieczenia używam formy do babeczek, jest łatwiej i szybciej. Ale zawsze można formować kotlety i piec je na blasze lub smażyć na patelni.

6. Piecz kotlety w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez około 30 minut.

7. Gotowe kotlety podaje z kleksem śmietany, takie lubię najbardziej. Smacznego!

Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać do kapusty np. pomidory, twardy ser, gotowane mięso, ryby, zieloną fasolę i różne warzywa.

© DepositPhotos

Czy lubisz kapustę, tak jak ja ją kocham? Opowiedz nam w komentarzach, jak smakował Ci moje kotleciki z kapusty .

Jeśli podoba Ci się przepis, pokaż go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!