W mojej rodzinie wszyscy kochają kapustę. Jemy ją często w każdej formie – pieczona, ugotowana, kiszona. To pyszne warzywo jest niezbędne w każdej kuchni!
Jeśli chcesz schudnąć, nie ograniczaj się tylko do sałatek. Dzisiaj przedstawię wam mój przepis na dietetyczne kotleciki, które są obłędnie pyszne!
© DepositPhotos
Mama nauczyła mnie gotować te kotlety. Ona, podobnie jak ja, uwielbia zdrowe potrawy. Bez zbędnej skromności jest to najlepszy przepis na pyszne kotlety z kapusty.
Sekret gotowania tego dania polega na tym, że kotlety nie powinny być smażone, ale pieczone w piekarniku. Kapustę wybrać dowolną wg. swoich upodobań.
1. Posiekaj kapustę w małe paski, a następnie zmiel je.
2. Wlej olej do rondla i dodaj kapustę z 2-3 łyżkami wody i gotować przez 10 minut. Jeśli używasz kapusty pekińskiej, wystarczy zalać ją gorącą wodą na 15 minut.
3. Dodaj do rondla płatki owsiane i sól. Następnie dolej mleko i duś przez kolejne 5 minut.
4. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
5. Do pieczenia używam formy do babeczek, jest łatwiej i szybciej. Ale zawsze można formować kotlety i piec je na blasze lub smażyć na patelni.
6. Piecz kotlety w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez około 30 minut.
7. Gotowe kotlety podaje z kleksem śmietany, takie lubię najbardziej. Smacznego!
Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać do kapusty np. pomidory, twardy ser, gotowane mięso, ryby, zieloną fasolę i różne warzywa.
© DepositPhotos
Czy lubisz kapustę, tak jak ja ją kocham? Opowiedz nam w komentarzach, jak smakował Ci moje kotleciki z kapusty .
Comments are closed.