Placki ziemniaczane z mięsem – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

 

Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne placki ziemniaczane z mięsem!

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 600 g ziemniaków (21 uncji)
  • Szczypiorek
  • Pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 cebula (starta)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • Mieszanka mielonej papryki
  • Sól do smaku (ok. 3/4 łyżeczki)

Farsz:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 200 g filetu z kurczaka
  • Pół papryki
  • 1 pomidor
  • 120 g mozzarelli
  • 50 ml śmietanki 33% (1/5 szklanki)
  • Sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
  • Mieszanka mielonej papryki
  • 40 g mozzarelli (1,4 uncji)
  • Koperek

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Opłucz tarte ziemniaki wodą, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody. Dodaj posiekany szczypiorek, pietruszkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starte jajka, startą cebulę, mąkę, kolendrę, mieszankę papryki i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ułóż masę ziemniaczaną na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 33 x 23 cm / 13 x 9 cali). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj pokrojony w kostkę filet z kurczaka i smaż, aż mięso będzie złociste. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidor, a następnie smaż wszystko razem. Dodaj 120 g mozzarelli, śmietankę, sól i mieszankę papryki. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj posiekany koperek i podziel farsz na dwie części. Na upieczone placki ziemniaczane nałóż farsz i zwiń w ruloniki.

Na wierzchu każdej rolki ułóż resztę mozzarelli. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!