Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Opłucz tarte ziemniaki wodą, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody. Dodaj posiekany szczypiorek, pietruszkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starte jajka, startą cebulę, mąkę, kolendrę, mieszankę papryki i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ułóż masę ziemniaczaną na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 33 x 23 cm / 13 x 9 cali). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj pokrojony w kostkę filet z kurczaka i smaż, aż mięso będzie złociste. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidor, a następnie smaż wszystko razem. Dodaj 120 g mozzarelli, śmietankę, sól i mieszankę papryki. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj posiekany koperek i podziel farsz na dwie części. Na upieczone placki ziemniaczane nałóż farsz i zwiń w ruloniki.
Comments are closed.