Do najbardziej popularnych należą placki ziemniaczane oraz drożdżowe racuchy. Istnieje jednak wiele innych przepisów na te pyszne przekąski. Jednym z nich jest pomysł na placki z jagodami na kefirze.
Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki z wyjątkiem owoców i bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę. Należy jednak pamiętać o tym, by nie była ona na tyle gęsta, żeby dało się ją ugniatać.
Placuszki możemy podawać ze śmietaną, posypać je cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem. Na patelni rozgrzewamy olej i zabieramy się do formowania placuszków.
Jedną dłoń posypujemy mąką i wykładamy na nią porcję przygotowanego ciasta. Na środku układamy kilka owoców. Następnie przy użyciu drugiej ręki łączymy rogi placka.
Uformowane placuszki układamy na patelni i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty na każdej ze stron, do uzyskania złocistego koloru.
Comments are closed.