Te sycące placuszki z mięsnym nadzieniem zawsze robi moja teściowa – zdradzam Wam przepis

Jeśli lubisz obfite, pikantne wypieki z mięsem, zdecydowanie musisz spróbować tego przepisu na placki z mięsnym nadzieniem przynajmniej raz w życiu.

Oczywiście można je przygotować z różnymi nadzieniami: ziemniaki, serem, twarogiem, fasolą, mięsem mielonym, wszystko zależy od preferencji smakowych Twoich i Twojej rodziny. Dziś postanowiliśmy powiedzieć ci, jak upiec ciasto z nadzieniem z mięsa wołowego.

Cienkie ciasto i sycące nadzienie zadowoli każdego! To danie można przygotować np. na uroczysty obiad lub obfitą kolację.

Składniki

  • 150 ml kefiru
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 45 g masła
  • 450-500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki drożdży
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku/pietruszki
  • odrobina bulionu mięsnego bądź wody
  • czarny pieprz
  • mielona czerwona papryka


Przygotowanie

1. W głębokim naczyniu wymieszaj wodę z cukrem, dodaj suszone drożdże. Pozostawi mieszaninę na 10 minut, następnie wlej kefir, dodaj 0,5 łyżeczki soli, olej słonecznikowy i 25 g uprzednio stopionego masła.

2. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Przykryj pojemnik z ciastem i pozostaw w ciepłym miejscu na 60 minut. Następnie umieść go na natłuszczonej powierzchni roboczej.

3. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj posiekaną cebulę i czosnek z mielonym mięsem, ziołami, solą, czarnym pieprzem i czerwoną papryką. Wlej trochę wody lub bulionu i dokładnie wymieszaj.

4. Podziel przygotowane ciasto na 3 równe części. Użyj rąk do zrobienia okrągłego placka z ciasta. Nadzienie podziel również na 3 części, jedną z nich umieść na środku jednego ciasta.

5. Połącz krawędzie ciasta nad nadzieniem i uformuj płaski placek.

6. Odwróć gotowy placek na druga stronę i delikatnie umieść go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.

7. Delikatnie dłonią spłaszcz placek aby jego wysokość wynosiła około 1 cm, a na środku wykonaj mały okrągły otwór.

8. Włóż do piekarnika nagrzanego na 250 stopni i piecz przez 12-15 minut. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 2 placki. Gorące placki posmaruj pozostałym stopionym masłem.

Gotowe, smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!