Te sycące placuszki z mięsnym nadzieniem zawsze robi moja teściowa – zdradzam Wam przepis
Jeśli lubisz obfite, pikantne wypieki z mięsem, zdecydowanie musisz spróbować tego przepisu na placki z mięsnym nadzieniem przynajmniej raz w życiu.
Oczywiście można je przygotować z różnymi nadzieniami: ziemniaki, serem, twarogiem, fasolą, mięsem mielonym, wszystko zależy od preferencji smakowych Twoich i Twojej rodziny. Dziś postanowiliśmy powiedzieć ci, jak upiec ciasto z nadzieniem z mięsa wołowego.
Cienkie ciasto i sycące nadzienie zadowoli każdego! To danie można przygotować np. na uroczysty obiad lub obfitą kolację.
Składniki
- 150 ml kefiru
- 100 ml wody
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 45 g masła
- 450-500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki drożdży
- 700 g mielonej wołowiny
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku/pietruszki
- odrobina bulionu mięsnego bądź wody
- czarny pieprz
- mielona czerwona papryka
Przygotowanie
1. W głębokim naczyniu wymieszaj wodę z cukrem, dodaj suszone drożdże. Pozostawi mieszaninę na 10 minut, następnie wlej kefir, dodaj 0,5 łyżeczki soli, olej słonecznikowy i 25 g uprzednio stopionego masła.
2. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Przykryj pojemnik z ciastem i pozostaw w ciepłym miejscu na 60 minut. Następnie umieść go na natłuszczonej powierzchni roboczej.
3. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj posiekaną cebulę i czosnek z mielonym mięsem, ziołami, solą, czarnym pieprzem i czerwoną papryką. Wlej trochę wody lub bulionu i dokładnie wymieszaj.
4. Podziel przygotowane ciasto na 3 równe części. Użyj rąk do zrobienia okrągłego placka z ciasta. Nadzienie podziel również na 3 części, jedną z nich umieść na środku jednego ciasta.
5. Połącz krawędzie ciasta nad nadzieniem i uformuj płaski placek.
6. Odwróć gotowy placek na druga stronę i delikatnie umieść go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.
7. Delikatnie dłonią spłaszcz placek aby jego wysokość wynosiła około 1 cm, a na środku wykonaj mały okrągły otwór.
8. Włóż do piekarnika nagrzanego na 250 stopni i piecz przez 12-15 minut. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 2 placki. Gorące placki posmaruj pozostałym stopionym masłem.
Comments are closed.