Umyj ziemniaki, pokrój na małe kawałki i zalej zimną wodą. Gotuj ziemniaki przez 15 minut, aż będą miękkie. Dodaj majeranek, sól i czarny pieprz do wody. Zetrzyj ugotowane ziemniaki na puree i pozwól im całkowicie ostygnąć. Dodaj jajko do puree i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Posiekaj koperek, czerwoną paprykę i zieloną cebulę. Dodaj warzywa do puree ziemniaczanego i dobrze wymieszaj.
Pokrój ser mozzarella w kostkę. Weź małą ilość ziemniaczanego puree, umieść kostkę mozzarelli w środku i uformuj kotleta. Obtocz kotleta w bułce tartej. Grubość kotleta powinna wynosić około 1,5 cm. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotlety na złoty kolor z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj na ciepło, najlepiej z ulubionym sosem lub sałatką.
Comments are closed.