Wypróbuj ten przepis jeśli masz 3 ziemniaki i jajko – Przepyszne placuszki ziemniaczne.

Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczny sposób na przygotowanie ziemniaków, który na pewno przypadnie Wam do gustu! Ten przepis jest prosty, a jednocześnie pełen smaku. Idealny na każdą okazję, a także świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków. Zapraszam do gotowania razem ze mną!

Składniki

  • 700 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 15 g posiekanego koperku
  • 1 czerwona papryka, pokrojona
  • 15 g zielonej cebuli, posiekanej
  • 100 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej do smażenia

Instrukcje

Umyj ziemniaki, pokrój na małe kawałki i zalej zimną wodą. Gotuj ziemniaki przez 15 minut, aż będą miękkie. Dodaj majeranek, sól i czarny pieprz do wody. Zetrzyj ugotowane ziemniaki na puree i pozwól im całkowicie ostygnąć. Dodaj jajko do puree i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Posiekaj koperek, czerwoną paprykę i zieloną cebulę. Dodaj warzywa do puree ziemniaczanego i dobrze wymieszaj.

Pokrój ser mozzarella w kostkę. Weź małą ilość ziemniaczanego puree, umieść kostkę mozzarelli w środku i uformuj kotleta. Obtocz kotleta w bułce tartej. Grubość kotleta powinna wynosić około 1,5 cm. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotlety na złoty kolor z każdej strony. Gotowe kotlety podawaj na ciepło, najlepiej z ulubionym sosem lub sałatką.

Smacznego! Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis! Ziemniaki są bardzo miękkie i smaczne, a mozzarella dodaje im wyjątkowego smaku.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!