Podziękujesz mi za ten przepis zimą. Pomidorki solone na zimę – bank witamin w słoiku.

Wiesz, że warzywa mają pożytku na pęczki? Dlatego przed Tobą doskonała okazja na przygotowanie pachnących pomidorów, które będą skutecznie łechtać podniebienie w chłodne jesienne wieczory.

Przedstawiam solone pomidory i niniejszym gwarantuję, że takich jeszcze nie próbowałaś.  Wykonanie jest proste, szybkie a poziomem trudności nie przytłoczy nawet kulinarnego laika. To przepyszna alternatywa na śniadanie, obiad i kolację – zwłaszcza gdy uwielbiasz karmić dobrem a menu są same pozytywne myśli!

POTRZEBNE SKŁADNIKI: 

  • 1 kg pomidorów
  • koper, pietruszka, liście chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki stołowe soli
  • mała łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE 

Twoim celem jest przygotowanie pysznych pomidorów. Tak dobrych, żeby można było częstować tym co najlepsze. Pamiętaj, że aby to osiągnąć, musisz przestrzegać kilku najważniejszych zasad. Do wykonania przepisu będą potrzebne pomidory niewielkich rozmiarów i lekko niedojrzałe.

Dokładnie takie sprawdzą się znakomicie. Każdego pomidorka delikatnie nakłuj w miejscach, gdzie wcześniej była umiejscowiona łodyga. Pomidory bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do słoików. Rozpuść cukier, sól w zimnej wodzie i tak powstałą mieszanką dokładnie zalej warzywa znajdujące się w słoikach.

Obierz ząbki czosnku, ułóż w słoikach między pomidorami. Kolejno dodaj liść chrzanu, kopru oraz pietruszki. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i suche miejsce na około dwa dni.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!