Pomidory „mniam, mniam” – Tak przygotowane można jeść nawet codziennie. Niezwykle smaczne.

Oto prosty przepis na fantastyczne pomidory „mniam, mniam”. Można je zrobić dużo wcześniej, wstawić w chłodne miejsce i wyjąć do obiadu lub na kolację.

Przygotowane w ten sposób pomidory będą fantastycznym uzupełnieniem domowego menu. Wspaniale komponują się z innymi daniami, uzupełniając i wzbogacając ich smak.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 100 g cukru
  • 60 ml octu winnego lub stołowego
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 całe papryki
  • 2 główki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 60 g pietruszki oraz innych przypraw

Przepis jest niezwykle prosty i łatwy w wykonaniu. W pierwszej kolejności umyj pomidory, oczyść z gniazd i pokrój w ćwiartki. Pozostałe składniki, razem z umytą i oczyszczoną z pestek papryką, zmiksuj blenderem na gładką masę.

Wszystkie składniki włóż do wyparzonego słoika lub innego (najlepiej szklanego pojemnika), wstrząśnij i wstaw do lodówki. Tak przyrządzone pomidory można przechowywać w lodówce nawet do następnego dnia.

Te pomidory są pyszne! Możemy podawać je z innymi potrawami lub po prostu jako przystawkę z chlebem i masłem czosnkowym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!