Kilka wspaniałych potraw z ziemniaków: To najlepsze przepisy jaki udało mi się znaleźć
Na naszym stole ziemniaki są obecne niemal nieustannie w różnych formach: gotowane, smażone lub pieczone. Ale istnieje wiele innych sposobów na przygotowanie tego kochanego przez nas warzywa.
To najlepsze przepisy jaki udało mi się znaleźć!
Potrawy z ziemniaków często pomagają nam w różnych sytuacjach, ponieważ to warzywo jest zawsze w naszych kuchniach, a przygotowanie niego jest całkiem proste. Oprócz znanych nam dań głównych, istnieje wiele ciekawych opcji, które doskonale urozmaicają zwykłe menu.
Placki ziemniaczane z ziołami
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- olej słonecznikowy
- szczypta szałwii
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Dokładnie umyj ziemniaki i zetrzyj je razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
2. Odciśnij sok ze startych ziemniaków. Następnie przenieś je do głębokiej miski, dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz i zioła, dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
3. Rozgrzej olej słonecznikowy na głębokiej patelni. Z masy ziemniaczanej formuj na patelni małe placuszki i smaż je po obu stronach na złoty kolor. Następnie kładź je papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar oleju.
4. Podawaj danie do stołu z kwaśną śmietaną lub sosem śmietanowym.
Pieczone paszteciki ziemniaczane
Składniki
- 500 g gotowych ziemniaków (ugniecionych na puree)
- 3 jajka
- 2 rodzaj twardego sera po 100 g każda
- 100 g boczku
- szczypiorek
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Roztrzep jajka widelcem. Usmaż boczek w niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Następnie zmiażdż go na małe kawałki.
2. Obierz cebulę i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami, jajkami, dwoma rodzajami tartego sera i boczkiem. Dodaj pieprz do smaku.
3. Uformuj z masy małe paszteciki, posmaruj odrobiną masła na górze każdego, możesz posypać je również tartym serem.
4. Piecz danie przez około 30–35 minut w piekarniku podgrzanym do 200 ° C. Poczekaj, aż przygotowane danie ostygnie, a następnie podawaj jako przystawkę ze śmietaną lub majonezem.
Zupa ziemniaczano-cebulowa
Składniki
- 4 sztuki cebuli
- 6 ziemniaków
- 300 g zielonego groszku
- 250 boczku wieprzowego
- 750 ml wody
- 250 ml białego wina
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę pokrój w pierścienie, ziemniaki w drobną kostkę. Wodę podgrzej w garnku.
2. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek na patelni bez oleju, a następnie dodaj do niego cebulę i smaż na złoty kolor.
3. Dodaj zawartość patelni do wrzącej wody i wlej wino. Zagotuj, dodaj ziemniaki i ugotuj do miękkości.
4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj do zupy groszek, sól i pieprz. Podawaj zupę na gorąco, ozdobioną grzankami lub gałązkami świeżych ziół.
Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 100 g szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 50 g chudego twarożku
- 400 g greckiego jogurtu
- 100 ml chudego mleka
- 100 g twardego sera
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
1. Obierz ziemniaki, pokrój na 4 części i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie gotowe. Następnie wyjmij, schłódź trochę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę drobno posiekaj. Rozpuść masło i rozetrzyj twaróg widelcem.
3. W głębokiej misce wymieszaj ziemniaki, masło, mleko, twaróg, jogurt, cebulę, przyprawy i połowę tartego sera.
4. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego mieszankę ziemniaków. Posyp pozostałym serem na wierzchu i piecz w piekarniku w 190 ° C przez około pół godziny.
Amerykańska sałatka ziemniaczana
Składniki
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łodyga selera
- 80 g majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój w półpierścienie.
2. Obierz cebulę i pokrój w dużą kostkę, a paprykę w małą kostkę.
3. Dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj je bez obierania. Odstaw do ostygnięcia a następnie obierz i pokrój na duże kawałki.
4. Z posiekanych ogórków, łodygi selera, majonezu i musztardy przygotuj sos sałatkowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. W głębokiej misce wymieszaj ziemniaki, jajka, cebulę i paprykę, dodaj do nich sos i wszystko wymieszaj. Przykryj pojemnik folią spożywczą i pozostaw sałatkę amerykańską w lodówce na 6 godzin. Wyjmij z lodówki na 20-30 minut przed podaniem i udekoruj ziołami.
Który przepis najbardziej Ci się podoba? Podziel się nimi ze znajomymi w mediach społecznościowych!
Comments are closed.