Prawdziwi włoscy kucharze radzą: pamiętaj o tych 11 krokach przygotowując makaron
Makarony to jedno z tych rodzajów dań, które mają fanów w każdym zakątku świata. Jednocześnie za mistrzów w tej dziedzinie uważa się Włochów, którzy potrafią stworzyć na talerzu prawdziwe arcydzieła.
I jak się okazuje, każdy z nas może tego dokonać. Wystarczy zastosować się do poniższych trików i wziąć się do roboty!?
#1 Składniki to podstawa
Zaczynamy niby od czegoś oczywistego, ale jak pokazuje życie tylko w teorii. Bardzo wiele osób w praktyce zapomina, że to czy nasze danie się uda, w dużej mierze uzależnione jest od tego jakich składników użyjemy. Im lepszej jakości produkty, nawet najzwyklejsze pomidory, tym smaczniejsze potrawy – w tym również makarony. Włosi są mistrzami prostej kuchni, w której świetnej jakości składniki robią cały efekt. Makaron jest tego najlepszych przykładem! Nie oszczędzaj na oliwie, pomidorach, czy dodatkach do makaronu.
#2 Nie potrzebujesz śmietanki ani masła, aby stworzyć kremowy makaron
Może być to dla Ciebie prawdziwy szok, ale ogólnie rzecz ujmując masło nie jest podstawą włoskiej kuchni. Tak więc włoskie makarony nie zawdzięczają kremowej konsystencji ani maśle, ani śmietance. Tak naprawdę są aksamitne dzięki dobrej jakości oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia!
#3 Tajny składnik – cytryna
Jak się okazuje przy przygotowaniu dania z makaronem, kluczową rolę odgrywa również cytryna! Zdaniem szefów kuchni z Włoch, to właśnie ona nie tylko dodaje idealną ilość kwasowości, ale też sprawia, że danie jest jaśniejsze i świeższe.
#4 Nie łącz makaronu z kurczakiem
Włosi od zawsze powtarzają – makaron i kurczak nie są dobraną parą! Także pulpety mięsne to wymysł amerykanów. Zdaniem wielu Włochów nie potrafimy docenić makaronu samego w sobie i dlatego na siłę dorzucamy do niego kolejne składniki!
#5 Przed podaniem, gotuj makaron w sosie
Jeśli do tej pory podawałaś ugotowany makaron prosto z cedzaka i na niego nakładałaś bezpośrednio sos, musisz wiedzieć, że to złe podejście. Makaron tuż po ugotowaniu powinien na chwilę trafić do sosu na patelni i wspólnie z nim się zagotować. Dzięki temu wchłonie on smak sosu i nie będzie się sklejał.
#6 Gdybyś chciał jeść codziennie inny makaron, wypróbowanie wszystkich zajęłoby Ci ponad… ROK!
Wiemy, że może będzie ciężko Ci w to uwierzyć, ale to prawda. Na świecie istnieje tak wiele rodzajów makaronu!
#7 Nawet zły kucharz może przygotować idealny makaron
Według włoskich kucharzy nawet osoba, która nie ma zielonego pojęcia o gotowaniu może przygotować idealny makaron. Aby to osiągnąć, należy spełnić 3 podstawowe zasady: mieć świeże produkty, pamiętać o wodzie z gotującego się makaronu (więcej o tym w punkcie 10) i pamiętać, aby przed podaniem połączyć sos i makaron. I to wszystko!
#8 Woda, której używasz do gotowania ma znaczenie
Tak, to prawda. To w jakiej wodzie przygotowujesz makaron ma naprawdę na niego wpływ. A wszystko to za sprawą minerałów jakie w niej występują i ich oddziaływaniu na skrobię zawartą w makaronie.
#9 Kremowy makaron = woda z makaronu, ser lub jajko
Chcesz, aby Twój makaron był kremowy? Poza wodą z gotowania makaronu, dodaj do niego całe jajko, żółtko lub ser. Te składniki z pewnością ulepszą smak przygotowanej potrawy i sprawią, że sos będzie idealnie kremowy. Trik polega na tym, bo dodać wybrany składnik po zdjęciu sosu z palnika!
#10 Woda z gotującego się makaronu
Pamiętaj, aby ją zachować i dodać trochę do gotującego się sosu. Dzięki temu zabiegowi, sos i makaron lepiej się połączą, sos naturalnie się zagęści i jego smak będzie bardziej wyrazisty.
#11 I najważniejsze – zrób to z miłością
Z gotowaniem jest jak ze wszystkim – jeśli nie poświęcisz się temu w 100%, nie zaangażujesz się i po prostu nie oddasz temu serca, nie masz co liczyć na oszałamiające efekty. Nie inaczej jest z przygotowaniem makaronu.
Wiedziałaś o tych sztuczkach? Koniecznie daj nam znać co o nich sądzisz ?
Tekst pochodzi z: pysznosci.pl
Comments are closed.