Nigdy nie wkładaj do lodówki tych 5 produktów, zwłaszcza nr 3

Z pewnością nie wyobrażasz sobie życia bez lodówki. Bo gdzie trzymać mleko czy jogurt, żeby nie zepsuły się po jednym dniu?

Niestety nie wszystkie produkty spożywcze pozostają świeże w lodówce. Przeciwnie – niektóre produkty jest wręcz niebezpiecznie przechowywać w lodówce, ponieważ pewne składniki odżywcze nie są w stanie przetrzymać niskich temperatur.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakich artykułów spożywczych nie należy przechowywać w lodówce, zachęcamy do przeczytania całego artykułu. Wymienimy kilka produktów, które są najczęściej przechowywane w lodówce, choć to wcale nie miejsce dla nich!

Możemy tylko dodać, że prawdopodobnie w twojej lodówce znajdziemy produkt numer 5.

 

1. Pomidory

Zimne powietrze w lodówce sprawia, że przerwany zostaje proces dojrzewania pomidorów, co z kolei może doprowadzić do zniszczenia prawidłowej konsystencji miąższu oraz utraty smaku i aromatu, a z pewnością tego nie chcesz prawda? Najlepiej więc trzymać pomidory poza lodówką.

Dłużej zachowają świeżość, jeśli będziesz je przechowywać na przykład w misce na owoce. Dzięki temu zachowasz ich smak, a poza tym ubarwisz i wypełnisz swoją miskę na owoce!

2. Bazylia

Pewnie zastanawiasz się, dlaczego na tej liście znalazła się bazylia. Przecież świeżą bazylię można znaleźć właśnie w chłodzonych strefach w supermarkecie, prawda? W rzeczywistości bazylia nie jest odporna na niską temperaturę, więc zwiędnie w lodówce, zanim się obejrzysz.

Poza tym roślina ta wchłonie zapachy innych produktów spożywczych, które są przechowywanych w lodówce. Aby bazylia pozostała świeża przez dłuższy czas, najlepiej będzie, jak traktować ją jak zwykłą roślinę czy kwiat i włożysz jej gałązki do szklanki wody.

Jeśli po przygotowaniu posiłku zostanie ci kilka listków, możesz je zblanszować i umieścić w zamrażarce. Dzięki temu możesz o wiele dłużej cieszyć się listkami bazylii!

3. Cebula

Cebulę możesz przechowywać przez bardzo długi czas, jeśli tylko zrobisz to we właściwym miejscu. Najlepiej jest przechowywać ją w taki sam sposób, jak ziemniaki.

W poprzednim punkcie wspomnieliśmy, jaki jest najlepszy sposób przechowywania ziemniaków (czyli w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w spiżarni). Pamiętaj jednak, żeby nie przechowywać cebuli obok ziemniaków.

A to dlatego, że ziemniaki uwalniają gazy, przez które cebula może o wiele szybciej się zepsuć. Dopilnuj, żeby cebula i ziemniaki były w spiżarni rozdzielone, najlepiej umieść je na różnych półkach.

4. Jajka

Każdy ma w domu przynajmniej kilka jajek. To jeden z tych produktów, że choćby nie wiem, co się działo, zawsze będą gdzieś pod ręką. Więc dlaczego u ciebie miałoby być inaczej? Jajka są świetne! Ale czy kiedyś przyszło ci na myśl, gdzie należy je przechowywać? Jajka wytrzymają dłużej w lodówce, pod warunkiem że nie umieścisz ich na drzwiach.

Niska temperatura panująca w lodowce sprawia, że są w stanie dłużej wytrzymać, ale ciągłe zmiany temperatury mogą sprawić, że szybciej się zestarzeją. Zamiast na drzwiach, staraj się przechowywać jajka z tyłu lodówki, gdzie temperatura jest bardziej stała.

5. Czosnek

Czosnku używa się do wielu różnych przepisów. Bez względu na to, czy kupujesz świeży czosnek w supermarkecie, czy uprawiasz go we własnym ogródku, prawdopodobnie nie jesteś w stanie nic bez niego ugotować.

Aby mieć pewność, że czosnek zachowa świeżość przez dłuższy czas, dobrze jest wiedzieć, jak najlepiej go przechowywać. Najlepszym sposobem na zachowanie świeżości czosnku jest kupno słoiczka (pojemnika) na czosnek.

Jest to szklany słoiczek specjalnie przeznaczony do przechowywania czosnku, dzięki któremu czosnek nie wyschnie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!