Przepis dla początkujących – Miękka i puszysta babka wypełniona aromatycznym dżemem. Niezwykle smaczna

Prosta babka, która jest świetna dla osób rozpoczynających swoją przygodę z pieczeniem. Miękka i puszysta, wypełniona aromatycznym dżemem.

Kawałek ciasta i filiżanka pachnącej kawy to świetny sposób na domowy relaks. Z tego przepisu zrobisz pyszną i prostą babkę, którą wypełnisz swoim ulubionym dżemem lub marmoladą. Może być to nadzienie pigwowe, jabłkowe, śliwkowe, malinowe lub truskawkowe. Wybierz smak, na który masz największą ochotę!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 170 g cukru
  • 150 g twojego ulubionego dżemu
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej słonecznikowy, śmietanę i kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie mieszamy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodając do reszty składników. Łączymy w całość wszystkie składniki, delikatnie mieszając.

Schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy w oddzielnej misce na sztywną pianę. Dodajemy pianę do miski z masą mączno-żółtkową i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Układamy w niej połowę ciasta, następnie warstwę dżemu i kolejną warstwę z reszty ciasta. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Wyjmujemy z piekarnika, czekamy chwilę i ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki. Posypujemy cukrem pudrem.

Opcjonalnie: śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem w proporcji 1:1. Dodatkowo, do jednej części ciasta można dodać łyżkę kakao.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!