Szybki przepis na przekąskę z kanapką – pyszny smak, nie do opisania.

 

Cześć! Dzisiaj pokażę Wam 5-minutowy przepis, który robię każdego wieczoru.

Składniki:

  • 2 plasterki boczku
  • Oliwa z oliwek
  • 2 kromki chleba
  • 3 jajka
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Kawałek masła
  • 1/2 pomidora
  • Ketchup
  • Serowy sos
  • Majonez
  • 1 fioletowa cebula
  • 1 duży pomidor
  • 80 g sera
  • 6 plasterków szynki
  • 3 plastry sera
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • Zioła prowansalskie

Instrukcje:

Smażyć 2 plasterki boczku z każdej strony na oliwie z oliwek, aż będą złociste i chrupiące. Smażyć 2 kromki chleba z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. W misce roztrzep 3 jajka z solą i pieprzem. Rozpuść kawałek masła na patelni i wlej mieszankę jajeczną. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż jajka będą gotowe. Posiekaj 1/2 pomidora i dodaj do smażonych jajek. Smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj ketchup i serowy sos do jajek, dobrze wymieszaj.

Posiekaj fioletową cebulę i smaż na oliwie z oliwek przez 3 minuty. Na 3 kromkach chleba ułóż majonez, szynkę, pomidora i ser. Przykryj pozostałymi kromkami chleba posmarowanymi majonezem. Ułóż oliwki na wierzchu i posyp startym serem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Na patelni rozpuść 30 g masła i dodaj 1 łyżkę mąki. Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.

Dodaj 150 ml mleka i gotuj, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Na wierzch gotowych kanapek połóż smażony boczek, jajka i sos. Posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Smacznego! Jeśli podobał Ci się przepis, udostępnij go znajomym i zostaw komentarz.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!