Już w ten weekend przygotujemy drugą porcję tej niesamowitej przystawki „Język teściowej” . Są umiarkowanie ostre, pikantne i pachnące. A wygląda ona niesamowicie ciekawie!
Umyj ogórki pod bieżącą wodą, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki za pomocą krajalnicy do warzyw.
Obierz paprykę z nasion i pokrój w paski. Zawiń każdy kawałek papryki w plasterek ogórka.
Wysterylizuj słoiki i ułóż na dnie każdego gałązkę natki pietruszki, kilka groszków pieprzu i ząbek czosnku. Ułóż rolki ciasno na przyprawach, jak najbliżej siebie.
Doprowadź wodę do wrzenia i zalej nią każdy słoik. Przykryj, pozostaw na 10 minut, a następnie wylej wodę.
Aby przygotować marynatę, rozpuść cukier, sól, czerwoną paprykę w 500 ml wody i dodaj koperek. Niech się zagotuje, a następnie wlej do słoików i dodając do każdego po 2 łyżki octu.
Wysterylizowanymi pokrywkami zakręć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Comments are closed.