Ten przepis jest dedykowany dla gospodyń, które zdecydowały się uciec od rutyny i zaprezentować coś niesamowitego na świątecznym stole! Warto zapoznać się z tym przepisem, aby zrobić niesamowitą przekąskę śledziową.
Udekoruj ją według własnego uznania, ja proponuję świąteczną opcję z ziołami i czerwonym kawiorem.
1. Obierz jedną cebulę i drobno posiekaj.
2. Pokrój pieczarki na małe kawałki.
3. Smaż cebulę na oleju roślinnym, a następnie dodaj grzyby do patelni. Smaż około 5 minut.
4. Umyj marchewkę i zetrzyj ją na drobnej tarce.
5. Potnij filety śledziowe na kawałki. Następnie zmiel rybę w blenderze wraz z jedną cebulą.
6. Osobno za pomocą blendera również zmiel ochłodzone grzyby i cebulę.
7. Połóż jeden arkusz wafla na blacie. Posmaruj go masą śledziową ( wykorzystaj tylko połowę ) i posmaruj majonezem.
8. Przykryj kolejnym waflem i na nim rozsmaruj następną warstwę nadzienia grzybowego ( użyj połowy ). Posmaruj wszystko majonezem.
9. Trzecia warstwa to kolejny wafel, pół marchewki i majonez.
10. Powtórz kombinację trzech warstw ponownie. Następnie obficie nasmaruj boki i górę ciasta majonezem. Umieść gotowe naczynie w lodówce na 3 godziny.
11. Udekoruj przekąskę tartym serem, posiekanym koperkiem i czerwonym kawiorem.
Comments are closed.