Przekąska z cukinii nadziewana serem: nie traci kształtu, nie rozpada się – jest przepyszna
W mojej rodzinie wszyscy są fanami potraw z cukinii. Wraz z nadejściem sezonu warzywnego, prawie codziennie, na naszym stole pojawiają się potrawy właśnie z cukinią w roli głównej!
Dziś proponuję Ci przygotować lekką i smaczną przekąskę z cukinii nadziewaną serem. Smak warzywa jest bardzo soczysty, lekko chrupiący, a ser nadaje daniu charakteru. Składnik obowiązkowy to koperek, nada aromatu i świeżości.
SKŁADNIKI:
- 3 cukinie
- 2 jajka
- 200 g białego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- koperek do smaku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyj, pokrój na 4 duże kawałki w postaci beczek. Gotuj je 10 minut w osolonej wodzie. Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy 5 minut.
Posiekaj koperek, ser zetrzyj na tarce, jeśli masz miękki ser to możesz rozgnieść go widelcem. Włącz piekarnik, rozgrzej go do 180 stopni.
Wyjmij cukinię z garnka, pozwól jej ostygnąć, aby można ją wsiąść w dłonie. Wykonaj płytkie cięcie nożem w okręgu i wyjmij środek łyżką, tak aby dno pozostało nienaruszone. Miąższ cukinii drobno posiekaj.
Połącz w misce z cukinię, ser, koperek, jajka, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i napełnij przygotowaną masą beczki z cukinii.
Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku przez 30 minut. Ciesz się delikatną i smaczną przekąską. Smacznego!
Jeśli nie masz białego sera, możesz zastąpić go np. fetą lub innym ulubionym serem. Zioła i przyprawy możesz również dodawać według swoich upodobań: kolendra, pietruszka, bazylia, czosnek…
Ten przepis przedstawia metodę serwowania w formie beczek, ale można wycinać cukinię np. w postaci łodzi. Posypać je twardym serem na wierzchu, aby otrzymać pyszną rumianą skórkę. Jeśli do farszu dodasz świeże pomidory i drobno pokrojone oliwki, danie okaże się jeszcze bardziej smaczne i pikantne .
Comments are closed.